Missing Link: 19.10.2013 – 29.10.2013

PRESS TEXT [NL]

Missing Link’ is als groepstentoonstelling in kunstenaarsinitiatief Artspace Flipside een onderdeel van het Dutch Design Week programma in Eindhoven. Open dagelijks van 17 t/m 29 oktober 2013 tussen 12 en 18 uur.

Extra openingsavond op donderdag 24 oktober vanaf 18.00 uur, met buffet restaurant, live optredens van MEAN (BE) en The City Hollers (NL), en DJ’s.

Artspace Flipside
Tarwelaan 56
NL-5632 KG Eindhoven

artspaceflipside.nl
missinglinkexhibition.blogspot.com

contact: Luk Sponselee, Artspace Flipside, tel.: +31[0]654 958 880
              Alexandra Crouwers, tel.: +32 [0]494 287 503 e: klik hier

Kunstenaars:
HANS BIEZEN (NL/SE)
ANTOINE BOUTE (B)
GEOFFREY DE BEER (B)
FIA CIELEN (B)
JEAN DE LACOSTE (B)
JAN DIETVORST (NL)
BART VAN DIJCK (B)
LISA JEANNIN & ROLF SCHUURMANS (SE/NL)
ERWIN VAN LOOVEREN (B)
KELLY RICHARDSON (CA/UK)
GUY ROMBOUTS (B)
YANNICK VAL GESTO (B)
TIM VANHAMEL (B)
FILIP VERVAET (B)

Bijeengebracht door Alexandra Crouwers (NL, 1974)

OVER DE TENTOONSTELLING

De term ‘missing link’ wordt in de evolutiebiologie gebruikt om een veronderstelde kloof tussen twee soorten aan te geven. Deze notie is binnen de context van de tentoonstelling op verschillende manier van toepassing. De kunstenaars houden zich niet aan begrenzingen en werken veelal in meerdere uiteenlopende media en disciplines.

De grote gemeenschappelijke deler is een welhaast antropologische benadering van hun kunstenaarsschap: de kunstenaars onderzoeken vooral hun eigen wereldbeeld, dat zich nieuwsgierig concentreert op schaduwen in de cultuurhistorie. Ideeën over een naderende apocalyps en een mensenloze aarde, het sculptuur als een geladen object, het beeld als taal en de verscheidenheid van cultuuruitingen sijpelen door de werken die vooral over de beperkingen van het nu heen kijken.

De tentoonstellingsopzet reflecteert deze ondertoon. In tegenstelling tot de gebruikelijke white cube inrichting, zal de opstelling eerder aan een etnografische museum refereren en daarbinnen de parallel tussen een tentoonstellingsruimte en een rituele ruimte zoeken. De ruimte van Artspace Flipside is verduisterd, de verlichting gedempt. De werken – video, print, sculpturen en tekeningen – smelten hierdoor tot een installatie samen.

Binnen de Dutch Design Week legt ‘Missing Link’ een verband tussen de design-wereld, waarin innovatie en nieuwigheden veelal centraal staan, en de oorsprong van het beelden-maken binnen de menselijke culturele evolutie.

 ‘Missing Link’ zal de première buiten het Verenigd Koninkrijk hebben van het laatste videowerk van de Canadese Kelly Richardson, ‘The Last Frontier’.